SINIVIIVA Elämä ilman jääkiekkoa ei ole elämisen arvoista.

MM-kultaa kotikisoissa Neuvostoliitto 1986 --> Suomi 2012

  • Ruotsalais fanien paljon puhuvat kasvot Bratislavassa 6-1 nöyryytyksen jälkeen
    Ruotsalais fanien paljon puhuvat kasvot Bratislavassa 6-1 nöyryytyksen jälkeen

Leijonat ovat matkalla maailmanmestariksi. Varatkaa jokin paikka jossa kansanjuhla voidaan järjestää, koska torilla sitä ei kuulemma enää saa tehdä. Kotikisojen kirous tullaan murtamaan hartwall areenalla 20.5.2012.

Olen seurannut leijonien matkaa viimevuoden kultahumusta lähtien tähän päivään asti erittäin tarkasti. Yksikään ottelu ei ole jäänyt "valvovien silmieni" alta näkemättä. Ei edes huonolla kuvanlaadulla katsotut tämän kevään harjoitusottelut Sveitsiä vastaan. Eli en perusta tulevaa argumentointiani näiden MM-kilpailujen kolmeen otteluun.

Suomi tai leijonat ihan miten kansakuntamme yhtä suurimmista ylpeyden aiheista haluaakaan kutsua, on osoittanut että vihdoinkin käsissämme on sukupolvi jolle on alkanut kertyä ns. voittamisen kulttuuria. Leijonien lukuisat  tappiot MM-ja Olympiafinaaleissa,  (MM 1992,MM 1994,MM 1998,MM 1999,MM 2001,Olympia 2006,MM  2007)  eivät todellakaan ole sattumaa. Kyse ei ole siitä etteikö joukkue olisi pelitavaltaan ja materiaaliltaa ollut kisojen paras joukkue. Myöskin Lillehammerin Olympiakisoissa 1994 Suomi voitti kaikki muut ottelut ja erät, paitsi välierissä Kanada voitti yhden erän ja siten koko ottelun.

Kyse on ollut lähes täysin siitä, että Suomessa on vasta nyt kasvanut sukupolvi jolle muut ns.suuret jääkiekko maat eivät ole "voittamattomia". Nykyisin Suomen kaikki pelaajat uskovat ihan aidosti siihen, että mikä maa vain voi kaatua missä tilanteessa vain. Sen todisti jo viime kevät Bratislavassa. Ja viime kevät toi vielä yhden pykälän lisää uskoa siihen että Leijonat nousevat tappio asemista voittoon, sekä tiukanpaikan ollen henkinen kantti ei ala pettämään.

Eli voittamisen oppiminen ja siihen uskominen on suurin syy miksi uskon että Suomi voittaa maailmanmestaruuden tänäkin vuonna.  Vaikka olisi minkälaiset  pelaajat  ja pelitapa, ei joukkue voita jos se ei aidosti usko siihen että he pystyvät voittamaan. Tästä pääsenkin sitten siihen että kun henkinen puoli on kunnossa ja mahdollistaa mestaruuden, miksi muuten sitten Leijonat ovat maailmanmestareita 20. päivä toukokuuta.

 

HELSINKI/TUKHOLMA 2012

 

Jukka Jalonen on nero. Kovan tien ja koulun käynyt valmentaja, jonka psykologiset taidot yhdistettynä pelitapaan johtaa vääjäämättä pitkässä juoksussa menestykseen. Niin kävi HPK:ssa ja niin on käynyt Leijonissa.

Leijonat ovat pelanneet nyt kolme peliä MM-kisoissa. Tuloksena on kolme voittoa maalierolla 7-2. Otteet eivät ole häikäisseet minua, joskin ei yllättäneet tai pettäneetkään. Valko-Venäjää ja Slovakiaa vastaan Suomi pelasi "jalosmaisen" kurinalaisesti, ja teki ne tarvittavat maalit. Sveitsiä vastaan oltiin jopa vaikeuksissa, mutta koska pelaajat ovat oppineet voittamaan, vaikeatkin hetket pystyttiin selättämään ja kääntämään ottelu voitoksi.

Suomi ei ole pelitavallisesti enään kenellekkään vastustajalle yllätys. Se että kiekkokontrolli ns.meidän peli on varioitunut viime MM-kisoista hieman, ei ole se syy että muut kiekkomaat joutuvat toteamaan Suomen kertatoisensa jälkeen paremmakseen. Suomen pelaajamateriaali ei ole edes kisojen TOP 3:ssa.( No maalivahdit valtaavatkin sitten melkeen kokonaisuudessaan TOP 3:sen, tai ainakin kokonaisuus on ylivertainen muihin verrattuna.)

Eli mistä sitten on kyse?

Kyse on suomalaisen ihmisen mentaliteetin(Sitotuminen, nöyryys),Jalosen pelitavan, voittamisen oppimisen, maalivahtien ja joukkuepelaamisen kombinaatio. Tuo yhdistelmä on täysin ylivertainen verrattuna ihan mihin muuhun maahan vain.

Sen lisäksi Jalosella on poikkeuksellinen kyky luoda ketjuja ja pareja jotka tuntevat olonsa "kotoisaksi" omissa rooleissaan. Suomi oli jo viime vuonna ylivoimasesti roolitetuin joukkue ja on sitä nytkin. Vaikkakin moni kritisoi ns. Jarruketjun puuttumista. Yksi julkisista salaisuuksista onkin Jalosen tapa peluuttaa kahdeksaa puolustajaa tasaisesti. Vaikkakin heidätkin on roolitetu puolustaviin ja hyökkääviin pareihin. Sen lisäksi Suomella hyökkää neljä ketjua ja puolustaa neljä ketjua. Ei ole edes tarkoitus että Esim. Kontiolan "nelosketju" pelaa pääsääntöisesti puolustavasti. Tarkoitus on että Kontiolan ketju pelaa ihan yhtä paljon kiekollisesti kuin muutkin kentät. Se että siinä kentässä on hieman enemmän puolustusvalmiutta kuin esim. "ykkösketjussa", ei tee heistä lähtökohtaisesti puolustavaa ketjua, ei koska se ei ole Jalosen filosofia.

Leijonen vaikeudet Sveitsiä vastaan on vain yksi osa prosessia joka johtaa MM-kultaan. Suomella on menossa käsittämätön putki, yksitoista perättäistä voitettua ottelua. Se on pienten marginaalien lajissa huikea suoritus. Se osoittaa sen että kerta toisensa jälkeen Leijonat löytävät tavan nousta voittoon. Se että tuo putki voi katketa viikonlopun otteluissa (ns.tilastotappio) Kanadaa  tai USA:aa vastaan, ei muuta sitä tosiasiaa että tällä hetkellä Leijonat on sellainen joukkue jonka "mestaruus junan" pysäyttämiseen ei rahkeet riitä yhdelläkään kisoissa olevalla joukkueella.

Päätän blogini tuttuihin sanoihin, -Torilla tavataan!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija